Afbeelding

Uithoornlijn in 2023

Katja Torbijn | donderdag 12 januari 2023
Katja

Sinds 2022 leggen we de Uithoornlijn in meerdere fases aan. De grote bouwwerkzaamheden duren nog tot de zomer van 2023. In de zomer verschuift de focus van bouwen naar het testen van de tramlijn: het testen van alle technische systemen en het opleiden van het rijdend personeel op de trams. Dit gebeurt vooruitlopend op het in gebruik nemen van de tramlijn in de zomer van 2024. Wat gebeurt er allemaal tot de zomer van 2023?

Algemene werkzaamheden

In 2023 leggen we de trambaan verder aan vanaf het opstelterrein in Amstelveen tot voorbij de bocht in de spoordijk bij Wederik/Buitendijks en op de busbaan tussen de Faunalaan en het busstation: de rails met spoorstaven, dwarsliggers en ballast. Zodra alle spoorstaven aan elkaar zijn gelast, storten we opnieuw ballast of asfalteren we. Daarnaast brengen we diverse installaties (waaronder verlichting) aan, plaatsen we bovenleidingsmasten en hangen we de bovenleidingsdraad op tussen het opstelterrein en halte Uithoorn Centrum. Als de trambaan gereed is, slijpen we de sporen vanaf het opstelterrein tot aan halte Uithoorn Centrum om aanwezige roest te verwijderen voordat de eerste testtrams over het spoor rijden. In het voorjaar planten we groen aan langs de spoordijk en de busbaan.

Opstelterrein-Randweg

Op het opstelterrein gaat de bouw van een aantal voorzieningen die nodig zijn om de tram vanaf 2024 te laten rijden verder: een stroomvoorzieningsgebouw, een aantal opstelsporen en een hal. Tot eind februari wordt het nieuwe tramviaduct over de N201 afgebouwd. Een deel van de werkzaamheden aan het viaduct vindt ’s nachts plaats, waardoor in februari op de N201 ’s nachts steeds maar één rijstrook in beide richtingen beschikbaar is. Nadat het tramviaduct over de N201 gereed is, leggen we de sporen over het viaduct aan.

Randweg

Op en rond de Randweg vinden tot en met april verschillende werkzaamheden plaats: de bouw van een nieuwe brug over de Hoofdtocht en de aanleg van de spoorwegovergang op de kruising met de Randweg. Om de overweg aan te leggen, sluiten we de Randweg ter hoogte van de spoordijk in het weekend van vrijdag 24 tot en met maandagochtend 27 maart af voor alle verkeer. In deze periode werken we 24 uur per dag door. Voor gemotoriseerd verkeer is er een omleidingsroute via de Koningin Maximalaan en de Noorddammerweg. Fietsers en voetgangers maken gebruik van de oversteek bij de Bieslook, de bruggen worden tijdens dit weekend tijdelijk opengesteld.

Spoordijk

Op de spoordijk maken we in het nieuwe jaar eerst de geluidschermen af, daarna leggen we de trambaan verder aan. In de bocht ligt het spoor op een onderlaag van beton, tussen het spoor zaaien we gras in. Op het rechte stuk van de spoordijk komt het spoor in ballast te liggen. Ook bouwen we halte Aan de Zoom en leggen we de spoorwegovergang nabij de halte aan. Om die overweg aan te leggen, wordt de fietsers- en voetgangersoversteek tussen Aan de Zoom en de Faunalaan in de voorjaarsvakantie afgesloten, er is een omleiding via de tijdelijk opengestelde Bieslookbruggen.

Busbaan Faunalaan-busstation

Ook op de busbaan tussen de Faunalaan en het busstation leggen we de trambaan aan. Tot de zomer storten we beton als ondergrond van de bus- en trambaan, plaatsen we de rails en asfalteren we de busbaan. Ook sluiten we technische installaties aan en plaatsen we de bovenleiding. Op het busstation bouwen we een tramhalte, ook komen hier in het voorjaar nieuwe fietsenstallingen en extra parkeerplaatsen. Eind juni gaat de busbaan weer open voor busverkeer. De nieuwe bushalte Faunalaan richting het busstation is vanaf dat moment in gebruik.

Zijdelweg

Het viaduct in de Zijdelweg over de busbaan wordt vervangen door een nieuw, dunner brugdek. In februari is de eerste fase gereed: de helft van het viaduct is dan vervangen. Vanaf februari krijgt de andere helft van het viaduct een nieuw dek. Dat betekent dat de verkeerssituatie op het viaduct in februari verandert. De werkzaamheden voor deze nieuwe verkeerssituatie vinden in de nacht plaats: van 8-12 februari 2023. In mei zijn de werkzaamheden op het viaduct klaar, alle tijdelijke verkeersmaatregelen worden in de nachten van 8-12 mei verwijderd. Tijdens deze nachtwerkzaamheden is de Zijdelweg ’s nachts afgesloten voor verkeer, er is een omleiding via de Wiegerbruinlaan, de Boerlagelaan en de Prinses Christinalaan. Fietsers en voetgangers kunnen wel over het viaduct.

Boerlagelaan

Om de kruising van de bus-/trambaan met de Boerlagelaan definitief in te richten, sluiten we deze kruising tijdens twee weekenden af voor al het verkeer: van 17-20 februari en van 24-27 februari. Tijdens deze weekenden verwijderen we bestaand asfalt, brengen we nieuw asfalt en bestrating aan, slijpen we detectielussen en sluiten we installaties aan. Verkeer wordt omgeleid via de Zijdelweg.

Busbaan Boerlagelaan-Uithoorn Centrum

Tussen de Boerlagelaan en halte Uithoorn Centrum vinden tot de zomer afrondende werkzaamheden plaats: we maken de stroomvoorzieningsgebouwen af en richten de tramhalte verder in. In twee weekenden brengen we detectielussen aan in het asfalt nabij de tramhalte: van 17-20 februari en van 24-27 februari. Een deel van de werkzaamheden voeren we ’s nachts als er geen bussen rijden. Om diezelfde reden hangen we ook de bovenleidingsdraad op dit deel van de tramlijn ’s nachts op: van 6-11 februari.

Data om te onthouden

  • 6-11 februari: Ophangen bovenleidingsdraad tussen de Boerlagelaan en halte Uithoorn Centrum (nachtwerk);
  • 8-12 februari: Zijdelweg tussen 19.00-05.00 uur afgesloten in verband met werkzaamheden op het viaduct (nachtwerk);
  • 17-20 februari: Kruising Boerlagelaan-busbaan afgesloten voor verkeer in verband inrichting van de kruising (weekendwerk);
  • 24-27 februari: Kruising Boerlagelaan-busbaan afgesloten voor verkeer in verband inrichting van de kruising (weekendwerk);
  • 25 februari-5 maart (voorjaarsvakantie): fiets- en voetgangersoversteek Aan de Zoom-Faunalaan afgesloten in verband met aanleg spoorwegovergang;
  • 24-27 maart: Randweg afgesloten voor alle verkeer in verband met aanleg spoorwegovergang (weekendwerk);
  • Eind april: Bieslookbruggen weer open voor fietsers en voetgangers;
  • 8-12 mei: Zijdelweg tussen 19.00-05.00 uur afgesloten in verband met afrondende werkzaamheden op het viaduct (nachtwerk).

Volg het project

Ook in 2023 houden we u weer op de hoogte van de planning en werkzaamheden, onder andere via deze website, bewonersbrieven en de Nieuwe Meerbode. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de e-mailalert of de digitale nieuwsbrief? Dat kan onderaan deze website, het nieuws komt dan automatisch naar u toe. Ook kunt u het project volgen via de BouwApp en Facebook. Iedere woensdagmiddag van 16.00-18.00 uur is er een inloopspreekuur in de bouwkeet in de Faunalaan. Vanzelfsprekend beantwoorden we dit jaar ook uw vragen en opmerkingen weer, via de bekende kanalen.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

8 juni 2023 | 20:29

Wognum

Waar is het eindpunt?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
9 juni 2023 | 09:33

Stephanie Versteeg

De eindhalte in Uithoorn is halte Uithoorn Centrum. De tram rijdt vanaf daar richting Amsterdam Zuid. Wat in Amsterdam de eindhalte wordt, is nog niet bekend. Momenteel werken de vervoerders de nieuwe vervoersplannen uit waarbij ook het inpassen van de nieuwe tramlijn wordt uitgewerkt. Als de vervoersplannen definitief zijn melden we dit op onze website.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?