Afbeelding

Oversteek Aan de Zoom-Faunalaan afgesloten voor verkeer in voorjaarsvakantie

Katja Torbijn | woensdag 8 februari 2023
Katja

In de periode tot en met juni 2023 leggen we de trambaan aan op de spoordijk. In de voorjaarsvakantie leggen we de spoorkruising aan op de kruising van de spoordijk met Aan de Zoom/Faunapad. Deze oversteek is vanwege de werkzaamheden van zaterdag 25 februari tot en met zondag 5 maart afgesloten voor fietsers en voetgangers. Er is een omleidingsroute: via de Bieslookbruggen, die we tijdelijk openstellen.

Waarom sluiten we deze kruising af?

Op de kruising met de spoordijk en in de directe omgeving daarvan vinden veel werkzaamheden plaats: we leggen allereerst de spoorwegovergang aan. Daarnaast voeren we nog verschillende andere werkzaamheden uit: we verschuiven het bestaande fiets- en voetpad een stukje richting de toekomstig halte Aan de Zoom en zorgen voor een goede aansluiting op dit fiets- en voetpad vanuit Buitendijks. Ook vervangen we het laatste deel van de duiker onder het huidige fiets- en voetpad bij Zonnedauw. Er vinden dus veel verschillende werkzaamheden plaats, waarvoor ook werkruimte nodig is.

Veel fietsers – voornamelijk scholieren – gebruiken de oversteek Aan de Zoom-Faunalaan. De combinatie van de vele werkzaamheden en de vele fietsers in een klein gebied zorgt voor onveilige situaties voor alle betrokkenen. Dat willen we te allen tijde voorkomen.

Daarom kozen we er – ondanks eerdere toezeggingen de kruising open te houden – toch voor de kruising in zijn geheel af te sluiten. Een bijkomend voordeel voor fietsers en voetgangers is dat zij door deze tijdelijke afsluiting met minder verschuivingen van het fiets- en voetpad te maken krijgen en dat de periode van overlast voor de omgeving korter is door de bundeling van werkzaamheden.

Waarom van 25 februari tot en met 5 maart?

We voeren de genoemde werkzaamheden speciaal uit in de voorjaarsvakantie voor de basis- en middelbare scholen in Uithoorn. We verwachten dat er in de vakantie veel minder fietsers en voetgangers langs de werklocatie komen. Scholieren en hun ouders ervaren hierdoor minder hinder van de werkzaamheden.

Waar kun je als fietser of voetganger langs?

De Bieslookbruggen zijn in de voorjaarsvakantie tijdelijk open als omleidingsroute. Ook bij de Zijdelweg kunnen fietsers en voetgangers aan de kant van het Alkwin Kollege per 11 februari weer van en naar de onderdoorgang met de busbaan fietsen, zodat de Legmeer ook vanaf die kant weer beter bereikbaar is. De omleidingsroutes geven we aan met de bekende gele borden.

 

Wat gebeurt er na de voorjaarsvakantie?

Na de voorjaarsvakantie bouwen we verder aan halte Aan de Zoom en de trambaan op de spoordijk: spoorstaven, dwarsliggers en ballast. Zodra alle spoorstaven aan elkaar zijn gelast en de ballast is gestort, komt er een stopmachine. Deze machine brengt het spoor op de juiste hoogte door de spoorstaven op te tillen en er ballast onder te trillen. Op de spoordijk gaan we ook verder met de bovenleiding. Daarnaast brengen we kabels en leidingen aan om alle installaties – zoals verlichting, slagbomen, seinen en overwegbellen – aan te sluiten. Tot slot slijpen we de sporen om aanwezige roest te verwijderen voordat de eerste testtrams over het spoor rijden.

Voor deze werkzaamheden is het niet nodig de kruising spoordijk-Aan de Zoom nog af te sluiten. Omwonenden ondervinden mogelijk wel overlast in de vorm van geluid of lichte trillingen van de werkzaamheden, onder andere door de stopmachine en het lassen en slijpen van de spoorstaven. Eind april gaan de Bieslookbruggen weer definitief open.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

24 februari 2023 | 11:36

Rob Wolffensperger AdZoom 2.

Komen er nog extra geluidschermen bij Aan de Zoom nummer 2. Destijds wel vermeld
Trapsgewijs richting kruispunt.
Wanneer gaan de lantaarns werken in AdZoom?
Wanneer wordt alles weer dicht gemaakt bij AdZoom 2 ??

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
27 februari 2023 | 15:02

Katja Torbijn

Hallo Rob, veel van de werkzaamheden die je noemt worden in de afsluiting deze week opgepakt. Ik heb je ook gemaild. Groet, Katja

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?