Afbeelding

Veelgestelde vraag: de afsluiting van de busbaan vanaf januari 2022

Katja Torbijn | donderdag 16 december 2021
Katja
maandag 10 januari 2022

Lijn 130 rijdt vanaf medio maart door naar Uithoorn Busstation

Vervoerregio Amsterdam en Provincie Utrecht hebben in overleg besloten dat er vanaf medio maart extra bussen worden ingezet. Hierdoor kan lijn 130 weer doorrijden naar Uithoorn Busstation. Overstappen bij Guido Gezellelaan/Achterberglaan blijft dan ook nog mogelijk. Reizigers moeten wel rekening houden met enkele minuten extra reistijd. De exacte ingangsdatum is nog niet bekend. Reizigers richting Hoofddorp kunnen dan nog wel hinder ondervinden van de werkzaamheden en te maken krijgen met extra reistijd. Plan uw reis via 9292.nl of Syntus Utrecht.

In januari 2022 start de aanleg van de tramlijn op de busbaan tussen de Boerlagelaan en de huidige bushalte Uithoorn Centrum. Om verschillende redenen is dat deel van de busbaan tussen 3 januari en eind juli 2022 afgesloten voor busverkeer. Daarna sluiten we het tweede deel van de busbaan af: tussen het busstation en de Faunalaan. Bussen rijden tijdelijk een andere route. We krijgen de afgelopen dagen veel vragen binnen over de afsluiting van de busbaan en de omleiding van de bussen. We leggen het graag uit.

Waarom is de busbaan buiten gebruik tijdens de werkzaamheden?

Het is praktisch en logistiek niet mogelijk om de busbaan om te bouwen naar een gecombineerde bus- en trambaan als deze baan in gebruik is door busverkeer. We werken immers op deze busbaan, met allerlei machines en bouwmateriaal. We voorkomen dat bouwverkeer over de lokale wegen van Uithoorn rijdt door de busbaan ook als bouwroute te gebruiken. De afsluiting van een deel van de busbaan betekent een tijdelijke omleiding voor het busverkeer.

Hoe gaat de omleidingsroute van de bussen?

In de eerste fase (januari-juli 2022) is de gekozen omleidingsroute voor bussen vanaf halte Uithoorn Centrum via de Amsterdamseweg, de Wiegerbruinlaan en de Alfons Arienslaan (of andersom). Dit is de groene route op de plattegrond. In de tweede fase (augustus 2022-juni 2023) is de gekozen route vanaf het busstation via de Boerlagelaan, de Koningin Maximalaan en de Faunalaan naar de busbaan (of andersom). Dit is de oranje route op de plattegrond. Het busstation blijft altijd in gebruik, wel zijn hier werkzaamheden van maart tot september 2022.

Waarom rijden bussen tussen januari en juli 2022 niet door tot het busstation?

Bij de aanleg van de Uithoornlijn zijn heel veel partijen betrokken, ieder vanuit zijn eigen rol en expertise. Zo bouwt Dura Vermeer de tramlijn en denkt de gemeente Uithoorn mee vanuit hun kennis en ervaring over Uithoorn zelf. De busvervoerders zijn verantwoordelijk voor de dienstregeling en het rijden van de bussen. Hoewel wij als project de omleiding veroorzaken met onze werkzaamheden, hebben wij zelf geen bussen in beheer. De vervoerders hebben afspraken gemaakt met de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Utrecht over de dienstregeling, onder andere over de aansluiting van bussen op andere buslijnen of de trein. Op doordeweekse dagen lukt het lijn 130 vanwege de omleiding niet om op tijd bij het busstation te komen en een tijdige aansluiting te hebben op de trein vanaf station Breukelen. Daarom rijdt de bus op doordeweekse dagen niet verder dan halte Guido Gazellelaan en kunt u hier overstappen op andere buslijnen. Vragen over de dienstregeling, rijtijden en overstaplocaties kunt u daarom stellen aan Syntus Utrecht.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil u dit bericht delen?