Afbeelding

GVB en VRA delen concept Vervoerplan 2024 deel 2: Metro rijdt vaker en de tramlijn 25 rijdt naar Uithoorn

Stephanie Versteeg | dinsdag 14 november 2023
Stephanie

In het Vervoerplan 2024 deel 2 gaan metrolijn 50, 51, 53 en 54 vooral in het weekend vaker rijden. Tramlijn 25 gaat rijden tussen Station Zuid en Uithoorn. Daarnaast bevat dit vervoerplan voornamelijk frequentie- en kleine routewijzigingen. Hiermee borduurt het Vervoerplan 2024 deel 2 voort op het onlangs vastgestelde Vervoerplan 2024 deel 1. Reacties op het Vervoerplan 2024 deel 2 kunnen tot 27 november worden gegeven aan GVB via vervoerontwikkeling@gvb.nl.

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam neemt op 11 januari 2024 een besluit over het definitieve Vervoerplan 2024 deel 2.

Lees het volledige bericht en download het concept vervoerplan via de website van GVB: Metro rijdt vaker en de tramlijn 25 rijdt naar Uithoorn in Vervoerplan 2024 deel 2 – Over GVB

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

15 november 2023 | 21:44

Mitchel

Reizigers uit Uithoorn en Amstelveen worden dus *misschien* getrakteerd op een tram 25 die zigzaggend door Amsterdam-Zuid doorrijdt naar Station Amstel. Wat ik niet begrijp: uit jullie eigen onderzoek blijkt dat Uithoorn en Amstelveen niet zitten te wachten op deze verbinding. Volgens GVB kan maar 4% van de reizigers hier wat mee. Bijna de helft van jullie ondervraagden wil een directe verbinding met de Amsterdamse binnenstad zo bleek laatst.

Dat is alleen door de VRA vakkundig zo goed als de nek omgedraaid. Ondanks enthousiasme vanuit GVB, is hun onlangs expliciet verboden een directe verbinding Uithoorn-Leidseplein aan te bieden. Onder het mom “Er mag geen parallelliteit zijn met Connexxion”. Terwijl hun bussen vanaf Aalsmeer via Amstelveen-West en het Haarlemmermeerstation naar het Leidseplein rijden. Een totaal andere route die tram 5 tussen Uithoorn via het Leidseplein naar Westerpark zou afleggen. Op hun beurt mag Connexxion wel een verbinding Amstelveen naar Station Zuid aanbieden terwijl de tram dit ook doet. Dat voelt erg als meten met 2 maten.

Het plan voor tram 25 naar Station Amstel gaat in Amsterdam ten koste van tram 12, waardoor doorgaande reizigers op het Roelof Hartplein een overstap extra mogen maken. Een oplossing waar vrijwel geen reiziger echt op zit te wachten, maar wel GVB qua exploitatie uitkomt.

Citaat uit de Regioraad van 31 oktober 2023:
“Algemeen beleidsuitgangspunt van de Vervoerregio is dat tram en bus elkaar niet mogen beconcurreren door parallel te rijden. Op basis van dit uitgangspunt wordt het doorkoppelen van de tram uit Uithoorn naar het Leidseplein in Amsterdam niet toegestaan, mocht GVB dit in het kader van de vervoerplanprocedure voorstellen.”

Schrijf een reactie
0
+1
17 november 2023 | 13:36

Francis

Wij zitten hier wel degelijk op te wachten
!

Schrijf een reactie
0
+1
28 november 2023 | 22:56

Tinus

Hoi Mitchel, volgens de nieuwe dienstregeling van Connexxion die per 10 December in gaat. Gaat lijn 58 van Aalsmeer naar Amsterdam zuid zoals het nu ook is. Alleen de tijden zijn verandert, een verbinding met Leidse plein met lijn 25 zou ook mijn voorkeur hebben maar misschien is dat te ingrijpend op andere tramlijnen…?

Schrijf een reactie
0
+1
29 november 2023 | 13:43

Jeff

Lijn 25 naar Amstel is juist zeer handig. Lijn 5 gaat naar Leidse en lijn 25 gaat dan naar Amstel. Twee goede rechtstreekse verbindingen met de stad zo. Overstap van lijn 25 naar lijn 5 is ook makkelijk. Plus er is een back-up bij problemen van lijn 51

Schrijf een reactie
0
+1
30 november 2023 | 22:08

Tinus

Oké, stel nou dat doorgaat. Amsteltram gaat van Uithoorn naar Amstelstation. Dan is dat met een enkele tram? En als dat zo is, hoe zit dat met de frequentie? En vooral in de spits? Want met een enkele tram eens in de 10 minuten in de spits is echt niet te doen gezien hoe vol de gekoppelde trams nu zijn. Kan iemand mij daar wat over vertellen of moet ik daarvoor bij de GVB zijn?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
4 december 2023 | 16:05

Stephanie Versteeg

Voor vragen over de frequentie en inzet van enkele of dubbele tramstellen moet ik u inderdaad doorverwijzen naar de vervoerder GVB. U kunt hen bereiken via Whatsapp 0683099189 of telefonisch via 0900 8011.

Schrijf een reactie
+1
5 december 2023 | 22:01

Mitchel

@Jeff 4% van de reizigers legt deze rit af volgens GVB, dus de meerwaarde lijkt vrij beperkt. Ondertussen mag 23% van de reizigers van lijn 12 een extra overstap maken. Of dat tot elkaar in verhouding staat? Iedere tram vanuit Amstelveen naar het Amstelstation moet een aardige omweg maken door Amsterdam-Zuid vanwege ontbrekende sporen. De tram komt niet bij het Weesperplein dus een serieuze vervanging voor metro 51 is het sowieso niet. Bij problemen gaat zo’n enkele 15G-tram ook niet genoeg capaciteit bieden om metroreizigers op te vangen.

@Tinus & Stephanie Contact zoeken met GVB is niet nodig want die informatie is terug te lezen in het Vervoersplan 2024 deel 2. Zie sheet 7.

“Bij de inzet van enkele trams en 6x per uur op beide lijnen (dus 12x per uur) is in de spitsuren een extra lijn nodig, die ook 6x per uur rijdt, tussen Westwijk en Amsterdam Zuid. Totaal: 18 ritten per uur.”

@Tinus
“een verbinding met Leidse plein met lijn 25 zou ook mijn voorkeur hebben maar misschien is dat te ingrijpend op andere tramlijnen…?”
De oplossing is vrij simpel: de huidige lijn 5 door laten rijden naar Uithoorn. Dan krijg je een verbinding die het meeste aansluit bij wat de bus nu biedt. Een directe tramverbinding vanuit Uithoorn én Amstelveen via Station Zuid en het Leidseplein naar Westerpark. Maar die optie heeft de VRA GVB expliciet verboden. Goed hè?

Schrijf een reactie
0
+1
Wil u dit bericht delen?